Een zeer nauwe conjunctie van Saturnus en Jupiter
op 21 december 2020, vroeg op de avond
Door in de herfstmaanden in het begin van de avond naar de zuidwestelijke hemel te kijken, kun je ervaren dat de heldere Jupiter en de matgele Saturnus steeds dichter bij elkaar komen. Hun samenstand op 21 december kondigt zich aan. Die avond komt Saturnus heel nauw rechtsboven de heldere Jupiter te staan. De kortste dag van het jaar, de eerste winterdag, krijgt na zonsondergang een bijzonder lichtspel.
Elke 20 jaar hebben Saturnus en Jupiter een samenstand. Veel mensen kijken al jaren vooruit naar deze zogenaamde "grote conjunctie".
Tot 21 december 2020 schijnt Jupiter lager in het zuidwesten dan Saturnus, hij gaat voor Saturnus onder. Na de samenstand wordt Saturnus de koploper en gaat hij eerder onder dan Jupiter.
Je moet op een plek met weinig kunstmatig strooilicht zijn om de lichtzwakke Saturnus te kunnen zien. Het planetenpaar staat laag in het zuidwesten, daar waar de avondschemeringskleuren het langst zichtbaar blijven. De planeten dalen in het begin van de avond steeds dieper op hun korte hemelboog, die zo zuidelijk is als die van de zon midden januari.
Bovenstaand afbeelding laat zien dat Jupiter en Saturnus in december ook dichter bij de kop van de Steenbok komen te staan. Deze gang langs de sterren onttrekt zich echter in de loop van december steeds meer uit het zicht. De lichtzwakke sterren van de Steenbok verbleken immers weken eerder in de avondgloed dan Saturnus en Jupiter.
De posities van de heldere Jupiter en de matgele Saturnus op 1, 11, 21 en 31 december, steeds een uur na zonsondergang. Saturnus nadert de ondergegaande zon sneller dan Jupiter en trekt op 21 december aan Jupiter bovenlangs voorbij.
Zie het menu "2020 Jupiter Saturnus" of klik
/lichtspel-saturnus-jupiter-394.html
De winterse nachthemel fonkelt veel intensiever en kleurrijker dan de nachthemel in de overige seizoenen. In het voorjaar van 2020 lichtte de Nederlandse sterrenhemel veel rijker op dan pakweg de afgelopen 40 jaar. Veel mensen waren aangenaam verrast hoe schitterend de Nederlandse hemel kan zijn en hebben van de sterrenhemel genoten. In de tuin, in de natuur in je eigen omgeving. Herinneringen aan een vakantie in verre landen doken op.
Andere jaren deden vliegtuigen, autoverkeer, verlichting van glazen kantoorgebouwen enz. het winterse kraakheldere gefonkel verbleken. Hopelijk werkt het weer mee en krijgen we deze winter een bijzonder intensief fonkelende sterrenhemel.
Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2025