menu

Actiegroepen ter bevordering van een nachtelijk donker

Veel lampen functioneren slecht. Ze verlichten veel meer dan bedoeld is. Zie:

Nogal wat verkeerslampen verblinden je kortstondig, een ongeluk is zo gebeurd. Vooral oudere en bijziende mensen ondervinden hinder van felle lampen en slecht afgestelde armaturen, vooral als het regent.

De werkgroep "Nacht van de Nacht" heeft een website met veel aanwijzingen hoe onnodige lichthinder beperkt kan worden. Zie bijv.

Verblindend licht

Verblinding door plots opduikende lichtobjecten is een reëel gevaar op veel wegen in Nederland. Het meest veilige lichtniveau is gelijkmatige verlichting, maar op veel plekken worden automobilisten geconfronteerd met fel licht dat de ogen voor korte tijd verblindt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, omdat onze ogen zich opeens moeten aanpassen van donker naar licht.

Ernstiger is de periode ná de verblinding. Dan moeten de ogen weer wennen aan het oude lichtniveau en dit gaat vele malen langzamer dan het wennen aan fel licht. Hierdoor is de automobilist tijdelijk niet goed in staat duidelijke contrasten waar te nemen. Daarom zouden felle lichtobjecten langs autowegen moeten worden vermeden.

Ook felle lichtobjecten bij gebouwen en sportvelden kunnen verblindend werken. Wit en blauw licht verblindt veel meer dan geel, oranje en rood licht.

Iedereen kan in zijn omgeving meehelpen dat de sterrenbeelden weer kunnen fonkelen en dat de planeten weer kunnen worden bewonderd!

De jaarlijkse "Nacht van de Nacht" wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.

Poollicht

Ook in Nederland kan aan een donkere noordelijke hemel poollicht zichtbaar worden. Er staan prachtige plaatjes op de Scandinavische websites:

http://www.polarimage.fi en klik vervolgens "gallery images"

http://personal.inet.fi/koti/tom.eklund/aurora.html

http://www.northern-lights.no

http://science.nasa.gov/spaceweather/aurora/gallery_01oct03.html

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024