menu

Samenwerking

Website

De eerste website (begin 2003), de series met de Dierenriembeelden, de e-mailkaarten en de verjaardagskalender zijn ontstaan in samenwerking met www.antrovista.com.

In 2013 is deze website volledig nieuw ontworpen door

In die tijd hadden de internetprogramma´s instellingen die verhinderden dat grote afbeeldingen op een groot beeldscherm prettig voor het oog waren. Jaren later konden nieuw geplaatste grote afbeeldingen wel goed weergegeven worden.

In 2020 heeft Wilfried Nauta zowel de techniek en de menu-indeling als ook de fraaie opmaak aangepast aan de nieuwe mogelijkheden en de nieuwe behoeftes. Na de metamorfose van de website in 2020 zijn er nieuwe mogelijkheden om grotere afbeeldingen te laten oplichten. Bovendien bieden de nieuwe menu´s veel meer mogelijkheden om inhouden overzichtelijk te plaatsen.

De zoekfunctie heeft eveneens nieuwe functies erbij gekregen.

De webmaster heeft een fantastische klus geklaard. Het aanpassen van de inhouden aan de nieuwe vorm vraagt best tijd. In de komende periode zullen de menu´s en meeerdere webpagina´s verder aangepast worden. En nieuwe afbeeldingen en teksten zullen via de web voor alle belangstellenden uit heel de wereld toegankelijk worden. Met veel dank aan de webmaster Wilfried Nauta!

Grafisch werk

Het grafische werk van de kalender, de actuele afbeeldingen en de Dierenriemkaarten werd vanaf 1999 verzorgd door Huibert Stolker. Vanaf 2009 heeft hij Liesbeth Bisterbosch opgeleid hoe om te gaan met indesign, Illustrator en Photoshop en veel problemen opgelost. De website van het bedrijf van Huibert Stolker, STiP Grafische Producties:

De sterren op de kaarten hebben hun goede plaats, ze staan in de juiste verhoudingen ten opzichte van elkaar en de horizon, en zijn met duidelijk verschillende groottes afgebeeld dankzij Wil Tirion:

De door hem getekende horizonkaarten en Dierenriemkaarten worden sinds 2009 door Liesbeth Bisterbosch jaarlijks aangepast.

Ook dankzij de kundige hulp van Sabine Scherer, Toos van Giersbergen en Mary Tji kan de Sterren- en Planetenkalenders zich van jaar tot jaar verder ontwikkelen.

Verkoop

Jaarlijks wordt "Sternen- und Planetenkalender" uitgegeven door Verlag Urachhaus.


Het boek Himmelskunde is een uitgave van de Pädagogische Forschungsstelle in Kassel: www.lehrerseminar-forschung.de

De huidige uitgever is Waldorfbuch, der Buchladen der Pädagogischen Forschungsstelle.

Van dit boek zijn Russische, Finse en Italiaanse vertalingen.

De Nederlandse versie "Sterrenkunde" is voor Vrije Schoolleraren te bekijken op hun website.


De eerste uitgave van de Stichting "Een Klaar Zicht", opgericht op 29 september 1995, had de naam "Planetenkalender 1996", de tweede "Sterren- en planetenkalender 1997".

Uitgeverij Christofoor en Drukkerij-Uitgeverij Kerckebosch in Zeist hebben meerdere jaren de "Sterren- en Planetenkalender" uitgegeven.

"Sterren en Planeten in 2017, maansikkel & oorsprong van de sterrennamen" bleek de laatste Nederlandse versie te zijn. De Stichting "Een Klaar Zicht" was, net als de eerste jaren, zowel de producent als de uitgever, "De Nieuwe Boekerij in Zeist" deed de verkoop. Toen deze boekhandel-groothandel stopte, werd het moeilijker de Nederlandse versie van de kalender jaarlijks in september - december te verkopen.

Sinds 2018 verzorgt Jaap Verheij van Uitgeverij Cichorei voor Nederland de verkoop van de Duitstalige kalender.


Verkoop in Frankrijk:

Mouvement de l'Agriculture Bio-Dynamique
5 place de la Gare
F - 68000 Colmar

Scholing

Tijdschriften waarin artikelen verschijnen:

De Finse avondkaarten verschenen in Luonto, een uitgave van Kari Järvinen en de Finse Biologisch-dynamische Vereniging.


De Koninklijke Sterrenwacht van België heeft een (nogal verstopte) uitgebreide website met interessante serie artikelen.


Antroposofische goetheanistische literatuur

Bellis Arbeitsgemeinschaft für goetheanistische Pflanzenerkenntnis


Inspirerende mensen voor het onderzoek van de kosmos en de relatie kosmos-mens-aarde zijn de Babylonische sterrenwaarnemers, Griekse filosofen en mijn "leermeesters".

Graag noem ik bij naam, in alfabetische volgorde:

Aristoteles, Regula von Arx, Tycho Brahe, Adam Bittleston, Jochen Bockemühl, Goethe, Geminos, Hipparchos, Leo de la Houssaye, Frits Julius, Manfred Klett, Haijo Knijpenga, Manfred von Mackensen, Georg Maier, Jean Meeus, Dick van Romunde, Albert Soesman, Rudolf Steiner, Elisabeth Vreede en Bartel van der Waerden.

Jan Bokhorst, Kari Järvinen, Ruth Mandera, Jola Meijer, Hans-Christian Zehnter, Joke Zimmermann-Neef en vele anderen zijn onderzoekende goetheanisten aan wie ik ook veel te danken heb.

Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024