Volle maan en de maanknopen in 2016
In "Sterren en planeten in 2016, volle maan en maanknopen" zijn de stijgende en dalende maanknopen op een originele manier besproken. Meestal wordt alleen gekeken naar de baan van de maan tussen de sterren. In de nieuwe uitgave zijn ook de hemelbogen van de maan in beeld gebracht.
De maan wordt na ongeveer 29 dagen weer volle maan. Die dag komt ze bij zonsondergang op. Laag boven de oostelijke horizon ziet ze er groot uit, soms heeft ze een gele, oranje of zelfs rode tint. Bij het invallen van de duisternis stijgt ze en begint ze intensiever te schijnen. Te middernacht bereikt ze in het zuiden het hoogste punt van haar hemelboog. Ze schijnt de hele nacht. Voor zonsopkomst daalt ze aan de westelijke hemel, omstreeks zonsopkomst gaat ze onder. De volle maan staat tegenover de zon.
Op bijv. 14 november 2016 is de volle maan in de Stier, op 14 december 2016 in de Tweelingen. De maan wordt de volgende maand meestal in het volgende dierenriembeeld tot volle maan.
De maan bedekt in 2016 in het sterrenbeeld Stier meerdere keren de helderste ster, de roodgetinte Aldebaran.
Over 9 jaar beschrijft ze in de Stier een veel hogere hemelboog en kan ze de Plejaden en Elnath bedekken.
We krijgen de positie van de zon tussen de sterren niet te zien. Door naar andere verschijnselen te kijken, is af te leiden hoe de zon door de dierenriem beweegt. De baan van de zon langs de sterren van de dierenriem is elk jaar hetzelfde, zie de gestreepte lijn.
Wanneer de volle maan de baan van de zon kruist, wordt zij verduisterd door de schaduw van de aarde. Vandaar dat de baan van de zon in de dierenriem de ecliptica genoemd wordt.
De maan trekt in 2016 in het sterrenbeeld Tweelingen elke keer langs de benen de Tweelingen, de afstand tot Castor en Pollux, de helderste sterren, blijft groot.
Wie zich afvraagt hoe het komt dat de volle maan niet elke maand verduisterd wordt, zal veel plezier beleven aan "Sterren en planeten in 2016".
In 2016 kruist de baan van de maan de baan van de zon (ecliptica) in de sterrenbeelden Maagd en Waterman. De dalende maanknoop is in de Maagd, de stijgende in de Waterman.
In 2016 beschrijft de maan in de Stier niet zo'n hoge en lange hemelboog als de zon.
De zon pendelt jaarlijks in hetzelfde ritme van zijn laagste hemelbogen in december naar zijn hoogste hemelbogen in juni.
De maan stijgt en daalt in 2016 relatief weinig. Ze pendelt minder krachtig dan de zon van haar laagste naar haar hoogste hemelboog.
In 2025 is de stijgende maanknoop in de Vissen. Dan beweegt de maan langs de hoofden van de Tweelingen en stijgt ze in de Tweelingen 10º hoger dan in 2016. Over 9 jaar pendelt de maan veel krachtiger dan de zon.
Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024