Afb: Capella, Aldebaran, Rigel, Sirius, Procyon en Pollux zijn de zes opvallende sterren van de Winterzeshoek. Ze omgrenzen het mooiste gebied van de sterrenhemel.
De Winterzeshoek
Wanneer 's avonds de wolkendeken openbreekt, is het mooiste gebied van de hemel te bewonderen. Het sterrenbeeld Orion beheerst de zuidelijke hemel. Het beeld is gemakkelijk te herkennen aan "de drie sterren op een rij" (de gordel), de oranjekleurige linkerschouder (Betelgeuze) en de blauwgetinte rechtervoet (Rigel). Hoe helderder de hemel, hoe meer sterren in zijn gebied zichtbaar worden. Op maanloze avonden verschijnen ook de sterren die zijn hoofd, zwaard, schild en knots markeren.
Onder Orion fonkelt Sirius. De kleurrijk fonkelende ster tussen de kale winterbomen of laag boven de huizen is veruit de helderste ster van het firmament. Deze ster klimt relatief weinig. Wanneer hij 's avonds in het zuiden het hoogste punt van zijn hemelboog bereikt, staat hij net zo laag als de zon op het midden van de dag (eind januari). Orion klimt aanzienlijk hoger. De sterren van de gordel bereiken in het zuiden dezelfde hoogte als de maart-zon.
Wanneer Sirius zichtbaar is, kan de fonkelende Winterzeshoek is in zijn geheel bewonderd worden. Zes heldere sterren vormen de Winterzeshoek: Sirius, Rigel, de oranjegetinte Aldebaran (Stier), de geelgetinte Capella, Pollux (Tweelingen) en Procyon.
Voor het zien van Capella moet je een flink eind omhoog kijken. Zo reusachtig groot is de Winterzeshoek!
Deze winter staat bij Aldebaran het rustige licht van de planeet Jupiter.
Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2025