Christelijke jaartelling
1 v. Christus - het jaar 0
Voor het tellen van zonnejaren, maandjaren of andere tijdseenheden zijn er vele mogelijkheden. De Christelijke zonnejaartelling is in Europa de meest gebruikte. Deze tekst is geschreven in 2021, ofwel het jaar 2021 na Christus. De vraag wat hiermee precies bedoeld wordt, is niet eenvoudig te beantwoorden. Was de geboortedag van Jezus Christus 2021 jaar geleden? Of wordt bedoeld 2021 jaar geleden had Jezus zijn eerste levensjaar? Was Jezus in het jaar 1 geboren of in het voorafgegaande jaar? Het jaar 1 v. Chr. dat de astronomen het jaar 0 noemen? Sommige geschiedkundigen gaan ervan uit dat de geboorte in het jaar 2 v. Chr. of nog vroeger heeft plaatsgevonden.
Bron: Lazarides-1999-2000---Wann-beginnt-das-dritte-Jahrtausend-I-II.pdf
In het Europa van de vroege middeleeuwen rekende men niet met het cijfer of het getal nul en ook niet met negatieve getallen. De Romeinse taal is bijzonder ongeschikt voor het maken van sommen, de Babyloniërs hadden duizenden jaren eerder al een veel praktischer getallen- en rekensysteem. Vanaf de dertiende eeuw werd er met de reeks 2, 1, 0, -1, -2 gerekend.
https://www.janzuidhoek.net/diony1.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dionysius_Exiguus%27_paastabel
De Juliaanse en de Alexandrijnse kalender
Julius Caesar had een verbeterde Egyptische zonnejaarkalender in Italië en het westerse Romeinse rijk geïntroduceerd. In de Juliaanse kalender begint het nieuwe jaar op 1 januari. Een jaar duurt 365 dagen, maar elk vierde jaar heeft een extra dag.
Het jaar ab Urbe Condita 708 (708 jaar vanaf de stichting van Rome) was het laatste jaar dat de Romeinen hun maankalender gebruikten. Het jaar erop, omgerekend in 45 v. Chr (historische chronologie / - 44 (astronomische chronologie) begon het Juliaanse zonnejaar. Het jaar had 12 maanden, waarvan 11 een vast aantal dagen had.
Sinds 25 v. Chr. kreeg elk vierde jaar een schrikkeldag, het schrikkeljaar had 366 dagen.
Lit.: Otto Neugebauer: "The Origin of the Egyptiona Calendar". In: Astronomy and History, 1983, Springer Verlag
Anno Domini
De geleerde en veelzijdig begaafde monnik Dionysius Exiguus was een kenner van de Griekse taal en de oosterse kerk. Hij kon de teksten van de apostelen, evangelisten, kerkvaders in hun oorspronkelijke taal lezen en deed veel vertaalwerk.
Dionysius Exiguus woonde in Rome en had de opdracht gekregen voor de Paaszondag en de daarmee samenhangende feestdagen betere berekeningen te maken. Sinds het eerste concilie van Nicea in 325 was de Paaszondag de eerste dag van het religieuze jaar.
/joodse-maan-juliaanse-zonnekalender-309.html
Hij gebruikte voor het bepalen van de Paasvollemaan, de eerste lentevolle maan, de (Griekse) Alexandrijnse rekenmethode, de 19 jarige maanperiode en de de (Latijnse) Juliaanse zonnejaarkalender.
De oorspronkelijke sterfdag 14 Nisan, het begin van het Joodse paasfeest op de 14de avond van de eerste maan-maand van het nieuwe jaar, werd niet meer bepaald, maar "quae sit luna XIIII paschalis", de datum van de cyclisch berekende Paasvollemaan, Luna 14.
Schilderij van Dionysius Exiguus uit de zesde eeuw
Zijn nieuwe Paaszondagtabel (betrekking hebbend op de jaren 532 tot en met 626) werd omstreeks het jaar 520 - 525 samengesteld.
Bij het maken van tabellen met rekenkolommen werd een nieuwe telling geïntroduceerd, het jaar 532 "Anni Domini nostri Jesu Christi". De huidige Christelijke jaartelling telt hierop door.
De nieuwe tijdsindeling van Dionysius Exiguus werd lange tijd alleen voor berekeningen van de Paasdatum gebruikt. Pas vanaf de tiende eeuw werd een pauselijk document hiermee gedateerd en gingen andere het ook gebruiken. De christelijke jaartelling, ook Anno Domini ("het jaar van de Heer") of AD-jaartelling genoemd, werd in veel landen de gebruikelijke jaartelling.
Florian Rieß (1823-1882) werkte uit dat Dionysios voor zijn berekeningen niet uitging van een jaar dat begint op 1 januari (Juliaanse kalender), en ook niet uitging van een jaar dat begint op de eerste regeringsdag van de tiran Diocletianus, 29 augustus, maar van een kerkelijk jaar dat met de Paasvollemaan (Luna XIV) begint.
Dionysius Exiguus ging voor zijn Paasdataberekeningen uit van "het jaar van de incarnatie van Jezus Christus". In het Latijn: "annus ab incarnatione Domini nostri Iesu Christi". De datum 25 maart was in het begin van het incarnatiejaar, de geboorte volgde negen maanden later, op 25 december.
De incarnatie was volgens traditionele overlevingen op dezelfde dag als de aankondiging aan Maria, op 25 maart. Deze dag was de traditionele eerste lentedag van de Romeinen. In de getallenmystiek was 25 maart een belangrijke dag: de eerste scheppingsdag, de dag dat Adam geschapen is etc.
Het begin van de christelijke jaartelling is het jaar 1. Pas veel later kreeg de Juliaanse zonnejaarkalender een nieuwe indeling erbij: "de jaren voor Christus" en "de jaren na Christus". Het jaar voorafgaand aan het jaar 1 is het jaar 1 v.Chr.
De geboortedata volgens de eerste kerkvaders
Deze kerkvaders hebben voor Dionysius Exiguus geleefd. De data die zij aangaven, zijn later omgerekend naar de historische jaartelling. De aangifte 3/2 v. Chr. bij bijv. Clemens van Alexandrië geeft aan dat de genoemde dag na omrekening in jaar 3 of 2 v. Chr. valt. Ook volgens andere kerkvaders viel de geboorte meer dan een jaar voor het begin van de jaartelling, maar niet eerder dan 4 v. Chr.
".. No single Church Father dates the Nativity so early. The idea that Herod died as early as 4 BC seems to have been unfamiliar in early Christian times."
Bron: Ordmond Edwards: The Time of Christ, a Chronology of the Incarnation, 1986, Floris Books.
https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Finegan
Clemens van Alexandrië, icoon uit 1350-1400, kerk Ohrid. Hij stierf in 215.
Het jaar 2 v. Chr. als geboortejaar -
voor de maansverduistering van 10 januari 1 v. Chr.
Uitgaand van de geboortedata van de kerkvaders had de geboorte plaats gevonden in de eerste jaren voor het begin van de Christelijke jaartelling.
De dag 25 dec. 2 v. Chr. (25 dec. -1) valt enkele weken voor de de maansverduistering van 10 januari 1 v. Chr (10 jan 0). Er is voldoende tijd tussen de geboorte van het Jezuskind volgens het Mattheus-evangelie en wat Flavius Josephus beschreef:
- het vernietigen van de gouden adelaar bij de tempel in Jeruzalem,
- het levend verbranden van de daders (besluit Herodes) en een maansverduistering,
- het overlijden van Herodes
Volgens Ordmond Edwards is Herodes gestorven
- tussen de maansverduistering van 10 januari in het jaar 0 (1. v. Chr.) en het Joodse Paasfeest op 15 Nisan, omgerekend 10 april in het jaar 0 (1 v. Chr.),
- waarschijnlijk op Shebat 2, omgerekend 28 januari 0 (1 v. Chr.).
Bron: Ordmond Edwards: The Time of Christ, a Chronology of the Incarnation, 1986, Floris Books.
Uiteenlopende beschouwingen
Jan Zuidhoek schreef vanuit wis- en sterrenkundige visie een uitvoerig artikel dat zowel in het Nederlands als in het Engels op internet gepubliceerd is.
https://web.archive.org/web/20070704133515/http://www.millenniumvergissing.net/frame1.htm
https://web.archive.org/web/20070206043356/http://www.millenniummistake.net/frame2.htm
Nikolaus Bär maakte een uitvoerige Duitstalige website over "Chronologie und Kalender".
http://www.nabkal.de/index.html
"Dionysius berechnete die neue Osterfesttafel, wollte aber die Zählung der Jahre nicht mit der Erinnerung an einen Gottlosen und Christenverfolger Kaiser Diokletian verbinden. So machte er sich an die Aufgabe, die Jahre von der Geburt Christi an zu berechnen."
"Auf die genaue Erklärung des Begriffes "erster Monat" legt Dionysius grossen Wert. Viele Irrtümer haben, wie er erläutert, ihren Grund darin, dass man den Beginn des Ostermonats nicht richtig gekannt habe. Er zitiert das Alte Testament (Exodus 12:2 und 12:18 sowie Deut. 16:1) und folgert aus diesen Stellen, Ostern sei zu feiern im ersten Monat im Zeitraum vom Abend des 14. Tages bis zum 21. Tag."
- "Dionysius ... übertrug lediglich die Osterdaten des ägyptischen Kalenders auf die in Rom einzig bekannte Zeitrechnung, den julianischen Kalender.
- "Die Tabelle des Cyrill zählte die Jahre ab Regierungsantritt Kaiser Diokletians (anni Diocletiani)....Für die von ihm gefertigte Fortsetzung wollte er diese Zählung aber nicht übernehmen.... Es widerstrebe ihm eine Tafel des heiligen Osterfestes mit dem Gedächtnis an diesen gottlosen Tyrannen zu verbinden."
- Er setzte dann in seiner Ostertabelle das Jahr 247 der Alexandriner gleich mit dem Jahr 532 der Jahre nach der Fleischwerdung des Herrn.
- Ausserhalb der Osterberechnung tauchte diese Jahreszählung lange nicht auf, auch Dionysius benutzte sie nie für irgendwelche anderen Datierungen."
Bron: "Dionysius als Begründer der modernen Zeitrechnung" op de website van Nikolaus A. Bär: Zie
http://www.nabkal.de/osterstreit/cap_13.html
http://nabkal.de/kopt.html#absatz3
Home · contact · Een Klaar Zicht © 1995 - 2024